Telefon 019-2413200

FYREN VISAR VÄGEN

Där Atlanten möter Indiska oceanen ligger Godahoppsudden. Där Finlands enda fjord Pojoviken möter Stadsfjärden och Finska viken ligger Ekenäs, Norra hamnen och Fyren. Att klara sig runt Godahoppsudden var en bedrift för sjöfarare förr. Det var också en kursändring. Ett gott hopp och en god anda har även präglat projektet Fyren från början. Lokala krafter som investeraren Tom Nylund, arkitekten Lasse Heikkinen, planeraren Janina Skult, krögaren Hasse Lundström och hantverkare från orten har sammanstrålat och åstadkommit någonting unikt som knappast har setts sedan legendariska Restaurang Knipan byggdes på pålar ovan vattnet. Fyren är Ekenäs nya landmärke.

ravintola fyren

Dess något kalla fasad i glas och granit ska hålla för tidens tand och mot vädrets makter. Fasaden gömmer en varm atmosfär inom sig där naturligt ljus och dämpade färger skapar en perfekt harmoni. I Fyrens trygga salar kan man låta sig omslutas av havet och det skådespel årstiderna bjuder på utanför. Från Fyren kan du se vågorna piska mot kajkanten,  en fjärd som ligger spegelblank, glittrande eller kanske frusen.

Krögaren Hasse Lundström och hans personal har varit med i projektet hela vägen. Han som kanske förväntades sätta kockmössan på hyllan kunde inte tacka nej när chansen kom. Han fick ta sig an köket, husets hjärta och själ, och skapade en arbetsmiljö som han inte sett maken till sedan han satte sin fot i kabyssen på det splitternya kryssningsfartyget Viking Song 1980. Han fick en sal som är sofistikerad men inte dryg, som badar i ljus men inte bländar och som går att anpassa till alla behov. Han fick också en byggnad som fungerar med miljön i åtanke. Han fick en fyr som visar vägen.

Fyren blev något mer än vad Hasse kunde drömma om. Själv kan han inte sätta ord på det. Fyren måste upplevas, oberoende om man kommer för att avnjuta utsikten eller det köket har att erbjuda. Fyren står där men klar är den inte. Det är de gemensamma upplevelserna genom åren som skapar en legend.